dissabte, 18 de febrer del 2012

RESSENYA: 'ALBERT NOBBS' O LA DONA TRANSVESTIDA


ALBERT NOBBS (2011). Drama d'Època (Gran Bretanya-Irlanda). Per tal de poder treballar, una dona (Glenn Close) es disfressa d'home a un luxós hotel de la Irlanda del segle XIX.

El tema del transvestisme femení tractat a 'Albert Nobbs' l'hem vist en films anteriors: La gran aventura de Silvia (1935), ¿Víctor o Victoria? (1982), Yentl (1983), The Ballad of Little Jo (1993). El guió es basa en una obra teatral de Broadway i dirigeix Rodrigo García Barcha, fill de Gabriel García Márquez.

El film té un rerefons molt dickensià: la vida dels empleats d'un hotel del segle XIX, la cobdícia de la propietària (Mrs. Baker), les relacions interessades (Joe i Helen, Helen i Albert), l'amor o l'amistat sincera (Albert i Hubert, Hubert i Cathleen, Helen i Emmy) i el cop de fortuna econòmic provocat per uns diners inesperats (Mrs. Baker).

L'espectador trobarà un realisme molt 'british' i una dinàmica propera al cinema d'autor per tal de bastir un film un pèl lent i amb aspectes no gaire bé solucionats, però senzill i acceptable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TEORIA DEL GUIÓ DE MIQUEL SANZ: DISCURS ALS VI PREMIS BARCELONA DE CINEMA (2007)

Miquel Sanz i Sanz va morir el dia 12 de novembre de 2022. Com a alumne i amic, he pensat que la millor manera de recordar el primer anivers...